LIBER-blog public românesc!

10 noiembrie, 2007

Academia Romana da in cap “limbii moldovenesti” cu doi lingvisti rusi

Filed under: Stiri — Alex @ 13:22

Academia Romana, ca si intreaga opinie publica din tara noastra, a luat cunostinta cu surpriza, in ultimul timp, de scoaterea din uitare a unor afirmatii aberante, care pun sub semnul indoielii unitatea limbii romane in Romania si in Republica Moldova.” „Tinem sa reamintim acelor persoane care afirma din nou ca exista o limba moldoveneasca, diferita de limba romana, ca acest concept sfideaza adevarul stiintific. Impotriva lui s-au ridicat numerosi romanisti de prestigiu din toata lumea.
Acum o jumatate de secol, doi renumiti profesori ai Universitatii din Moscova, romanistul R.A. Budagov si slavistul S.B. Bernstein, au trimis revistei Voprosa jazakoznanija (Probleme de lingvistica) articolul cu privire la unitatea de limba romano-moldoveneasca, articol ce a fost publicat abia in 1988 in revista Nistru. Cei doi savanti aratau in mod clar ca s-au irosit multe forte si mult timp pentru a demonstra teza eronata cum ca moldovenii si romanii vorbesc limbi romanice inrudite, dar diferite. Dovezi in favoarea acestei teze n-au existat si nu pot exista.
In Republica Moldova, Consiliul Uniunii Scriitorilor de la Chisinau, in acord cu pozitia Academiei de stiinte, declara in septembrie 1994: „Folosirea glotonimului « limba moldoveneasca » creeaza o confuzie periculoasa in fata lumii civilizate si ne face de rusine in fata copiilor nostri si a generatiilor care vor veni”.
La randul ei, Academia Romana a organizat, in octombrie acelasi an si in martie 2003, sesiuni stiintifice consacrate unitatii limbii romane si varietatilor ei locale in care filologi de prestigiu din Romania si din Republica Moldova au prezentat comunicari. Ei s-au calauzit dupa principiul potrivit caruia „stiinta ramane mereu si trebuie sa ramana, cum cerea cu un secol in urma Maiorescu, in marginile adevarului. Numai in marginile adevarului prestigiul ei este inatacabil”. Conferinta nationala de filologie, organizata in octombrie 1997, la Iasi si la Chisinau, si-a insusit cuvintele renumitului savant Eugeniu Coseriu, originar din Basarabia, pentru a le transmite in Apelul adresat Presedintelui Parlamentului si Republicii Moldova: „A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba romana, este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala masiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, este o absurditate si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si deci un act de genocid etnic si cultural”.
Academia Romana impartaseste in intregime aceasta pozitie a regretatului ei membru de onoare, membru si al Academiei de stiinte de la Chisinau. Forurile politice din Romania si din Republica Moldova trebuie sa asculte glasul ratiunii, sa apere cu fermitate adevarul stiintific si dreptul romanilor de pretutindeni de a avea o limba unica, in concertul limbilor europene si al lumii civilizate.”

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: